Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Anslagstavlan

Föredrag om sill på Sillens Helg 2 juni kl. 14.00

Den 2 juni kl. 14.00 berättar Göran Kristensson om sill, sillperioder, trankokning och mycket annat som har med sill att göra. Föredraget är en del av Sillens Helg, 2-3 juni.

Plats: Johans Krog i Högvakten vid Torget, Kungsgatan, Marstrand.

Entré 50 kr. Barn under 13 år gratis.

 

Arkeologiska utgrävningar juni 2018

Det fanns ett kloster på Marstrand från 1200-talet till början av 1500-talet. Under en vecka i juni 2017 grävde arkeologer från Bohusläns Museum ut på platsen och gjorde mycket intressanta fynd. I sommar kommer de tillbaka för ytterligare undersökningar. 

Experterna från museet berättar vad de kom fram till under grävningarna i fjol och vad de hittat i år enligt följande:

Tisdagen den 12 juni kl. 14.00 och 18.00

Torsdagen den 14 juni kl. 11.00

 

Marstrands Hembygdsförening har folk på plats åtminstone 

12 juni 10.00-12.00 och 13.00-18.30

14 juni 10.00-12.00 och 13.00-15.00

 

Välkomna!

 

 

Invigning av Naturreservat Marstrand

I amband med att Naturreservat Marstrand invigs den 5 maj 2018, kommer vi att hålla museet öppet (tider enligt senare). I samarbete med Sällskapet Sankt Erik och Medborgarskolan visar vi då en utställning med fotografier från Marstrandsön, förr och nu.

 

 

Årsmöte 2018

MHF bjuder alla medlemmar och övriga intresserade till årsmöte onsdagen den 14 mars 2018 klockan 19.00 i Kristallsalen, Rådhuset. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar och kaffe med hembakat, kommer Thomas Bergstrand, arkeolog från Bohusläns Museum att berätta om de utgrävningar som gjordes i juni 2017 och om de som ska göras i juni 2018. 

MHF har förstått att resultatet av arbetet som gjorde i somras ökade på kunskapen om Marstrand och att arkeologerna är, man skulle kunna säga, upphetsade inför de fortsatta utgrävningarna som skall pågå i två veckor. 

 

I samband med årsmötet kommer MHF att sälja tavlor och eventuellt andra föremål som vi har varit tvungna att sortera ut ur våra förråd! Passa på chansen att göra fynd!

 

Guidning i Marstrands Kyrka

MHF arrangerar en guidad tur i och omkring kyrkan. Den byggdes som en del av ett Franciskanerkloster. Christina Svensson berättar om kyrkan och klostrets historia, kyrkans inventarier och konstverk. Om vädret tillåter blir det också en tur på den intilliggande kyrkogården.

Fri entré.

Arrangeras i samarbete med Församlingen och Medborgarskolan.

Lördagen den 18 november 2017 kl. 14.00

Från kl. 12.00 till 15.00 är det Öppen Kyrka vilket iinnebär att man kan få sig en kopp kaffe och lite dopp.

 

 

Årsmöte 29 mars 2017

MHF bjuder in alla intresserade till årsmötet. Förutom sedvanliga förhandlingar bjuder vi på kaffe med hembakat (som vanligt!). Därefter berättar Martin Fahlén om Konstnärer i Marstrand runt förra sekelskiftet. Det var många namnkunniga som samlades här i kretsen kring Pontus Fürstenberg och Oscar II. Det kommer att bli intressant att lyssna på Marin.

 

Plats: Kristallsalen, Rådhuset, Marstrand

Datum: Onsdagen den 29 mars 2017

Tid: 19.00

 

Välkomna!

 

Marstrands Historia

Marstrands Hembygdsförening arrangerar hösten 2016 en föreläsningsserie om Marstrands historia!

Start varje gång kl 19.00. Slut omkring 21.30

Datum      Ämne                                           Ledare
14 sept     Marstrand före 1658                    Lasse Wångdahl
28 sept     Befästningsverk och krig              Eiwe Svanberg ??
14 okt       Sillperioder och Porto Franco       Göran Kristensson
26 okt       Badorten och Oscar II                   Göran Kristensson
9 nov        Intressanta hus och människor     Göran Kristensson
23 nov      Sysselsättning och försörjning      Göran Kristensson
7 dec        Efter 1900                                    Göran Kristensson


Det kommer att bli en paus mitt i, MHF kommer inte att ordna kaffe eller dylikt, vill man ha kaffe får du ta med det själv. Annars går det lika bra med en frukt eller thé, det lägger sig inte MHF i.

Före mötet och under pausen kommer MHF att sälja gamla utställningsbilder á 50 kr.

Karin Wångdahl-Andersson tar emot anmälningar. Se nedan!

Eftersom vi samarbetar med Medborgarskolan i studiecirkelform, vill de ha följande uppgifter från varje deltagare:
Namn, adress, personnummer, telefonnummer och (om sådan finnes) e-postadress.

Varje deltagare får fylliga anteckningar från respektive föreläsning.

Intresserade anmäler sig till
Karin Wångdahl-Andersson , karin.wangdahl/snabel-a/telia.com, eller sms till 070 415 2699

Pris 300 kr betalas kontant, med Swish eller kort vid första kurstillfället.

Frågor besvaras av Göran Kristensson goran.kristensson@telia.com, 0707 95 45 02

Välkomna!
 

Sommarens utställning: Marstrand - mer än bara badgäsrer

Titeln på kommande utställning är "Marstrand - Mer än bara badgäster" handlar inte om  - som någon kan tro - att badgästerna är utan kläder utan fastmer om Marstrandsborna själva, hur de livnärde sig, hur de var sysselsatta och liknande. Vi har försökt att lyfta fram kvinnornas situation.

 

Utställningen öppnar tisdagen den 21 juni och är öppen varje tisdag och torsdag hela sommaren, augusti månad ut. Öppethållandetiderna är 14.00-18.00

Välkomna!

 

 

Årsmöte 14 mars 2016 kl. 19.00

Vi genomför som vanligt vårt årsmöte i Kristallsalen måndagen den 14 mars. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar visar vi fotografier vi har fått den senaste tiden, bland annat sådana som Gösta Boman (ja, just han som hade Bomans Foto i Kungälv) tog när han hade en filial i Marstrand i böran av 1970-talet. Vidare har vi fått tillgång till unika bilder på John Pettersson (John Janne). Han var god vän med Ingrid Bergman och Lasse Schmidt. 

Som vanligt kör vi före mötet ett blandat bildspel med slumpartade fotografier ur vårt rika arkiv. Kom i god tid!

Det blir kaffe och hembakat också!

 

Välkomna!

 

Kristallsalen 20 januari 2016 Arkeologiska undersökningar

Bohusläns Museum har gjort arkeologiska undersökningar både i hamnen och på land, till exempel på kyrkogården söder om kyrkan. Experter från museet kommer att presentera resultat från dessa onsdagen den 20 januari 2016 klockan 19.00 i Kristallsalen i Rådhuset vid Torget på Marstrand.

Som vanligt kommer MHF att före mötets start visa blandade bilder från våra fotosamlingar! Kom i tid!

 

Ingen entré men väl ett frivilligt bidrag.

 

Sommarens (dvs 2015) utställning: FÅDDA FOTO

MHF samlar kontinuerligt in fotografier. Vi lånar äldre människors album och i bland kommer folk och erbjuder oss till och med gamla glasnegativ. I år ställer vi ut ett urval av dessa foto (64 stycken), som är i från slutet av 1800-talet till våra dagar.

Vänliga människor som har bidragit: Berit Bonander, Gun Johnson, Rolf Erneborn, Harry Hempel med flera.

 

Öppet

Tisdagar och torsdagar  (från 23 juni) klockan 14.00 - 18.00 hela sommaren, augusti månad ut.

Välkomna!

 

 

En utställning om sill

Under Sillhelgen den 30 och 31 maj visar MHF en fotoutställning med bilder från sista (senaste?) sillperioden, fram till cirka 1910. Vi har botaniserat i våra samlingar och har hittat intressanta bilder.

Plats: Museet, bakom Rådhuset, ingång från Långgatan.

Öppet: 12-17 båda dagarna.

 

Marstrand - en bricka i ett diplomatiskt spel

Föredrag 25 april kl. 15.00

Historikern Rickard Drakenlordh forskar bland annat om Marstrand under Porto Franco-tiden. Han har funnit att Marstrand blev indraget i en diplomatisk konflikt mellan England och Nordamerikanska rebeller på grund av den smuggling som skedde under skydd av Porto Franco-reglerna. Saken blev inte bättre av att ledande svenska politiker hade egenintressen i Svenska Ostindiska Kompaniet och handeln med Nordamerika.

 

Han håller ett fördrag om detta lördagen den 25 april klockan 15.00 i Kristallsalen.

Fri entré (men vi tar tacksamt emot ett bidrag till vår verksamhet!)

Ingen föranmälan, det är bara att komma!

 

Årsmöte 2015 hålles 25 mars kl. 19 00

Föreningens årsmöte genomförs onsdagen den 25 mars klockan 19.00. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar (med likaledes sedvanligt kaffe med hembakat) är vi glada att kunna meddela att författaren till praktverket MARSTRAND! Kristian Wedel kommer och berättar om sitt arbete med boken och valda delar av Marstrands historia.
Alla välkomna!

 

Årets utställning "Kommunikation"

2014 års utställning har temat "kommunikation". Det hela startade med att S/S Bohuslän fyller 100 år i år. Det var 1914 som hon levererades till Marstrands Nya Ångfartygs AB och det ska firas längs hela kusten. MHF vill naturligtvis deltaga i hyllningarna. Vi såg dock snart att det skulle bli en mer intressant utställning om vi vidgade mottot från "ångbåtstrafik" till det valda.

 

Utöver ångbåtarna kommer vi att visa fotografier och dokument från vägen, som kom 1940, järnvägsplaner till Marstrand (jodå, sådana fanns!), telefonen, telegrafen, mänsklig kommunikation, Albrektsunds kanal mm.

 

Utställningen visas under påskhelgen 2015, tider enligt senare.

 

Välkomna!

 

"Minnen från Ön" ute nu

Marstrandskännaren Bernt Olsson skriver varje dag på Facebook. Det kan vara om dagens väder eller aktuella ämnen i politiken. Men ofta är det hans minnen från uppväxten på Marstrand.  Med Bernts godkännande har MHF spara detta till glädje för kommande generationer. Lagom till hans 70-årsdag den 2 januari 2014 har MHF publicerat de "bästa" ur hans rika minnesbank, illustrerat med foto ur föreningens arkiv. Boken är på 65 sidor och kostar 150 kronor och kan köpas via styrelsemedlemmar. 

 

Stig Christoffersson har avlidit

Tisdagen den 26 november 2013 avled Stig Christoffersson, Marstrandskännaren, vår vän och hedersordförande efter en längre tids sjukdom. Stig hade sedan unga år ett brinnande intresse för Marstrand. Med sitt otroliga minne var han en levande uppslagsbok om familjer och släkten, händelser och historia. Vi saknar honom, han kunde som ingen annan berätta om ön som han tyckte så mycket om.

Stig blev 83 år gammal.

 

Boken om "Koöns historia" är nu klar!

Det är inte utan stolthet vi kan meddela den intresserade allmänheten att boken om "Koöns historia" är klar.

Det kommer att säljas vid Sekelskiftesdagarna den 24- 25 augusti. Den är på 96 sidor med 53 bilder varav ett antal kartor. Har du inte tillfälle att köpa den där, kan du beställa den per e-post och vi levererar per "snigelpost". Priset är 150 kronor plus eventuellt porto.

Skicka din beställning till  goran.kristensson@telia.com 

 

Nya foto i Galleriet

Vi har idag den 19 juli 2013 lagt upp fem nya, dvs gamla, foto i Galleriet (hittar du uppe till vänster på skärmen) under fliken "Människor i Marstrand"

 

Gravstensinventering på Koön är nu igång

Vår kyrkogård och gravarna där är en del av vårt kulturarv, som riskerar att försvinna. På äldre gravstenar kan man läsa yrkestitlar som försvunnit, se spåren efter epidemier som härjat och förnimma klasskillnader mellan människor i en bygd. Kyrkogården speglar ett samhälle som är borta.
Men i det tysta håller idag en kulturskatt på att försvinna. Gravrätter sägs upp och gamla gravstenar tas bort.

 

På många kyrkogårdar pågår en inventering där gravstenar sorteras ut för att bereda plats för nya gravar. Men vilka gravstenar är kulturhistoriskt intressanta och värda att bevara? Och hur hanterar vi de gravstenar som sorteras bort?

 

MHF har startat en gravstensinventering, som kommer att pågå löpande tills vi är klara. Alla som vill delta i denna aktivitet välkomna att kontakta Göran Kristensson!

 

Tack med penna, papper, måttband, digitalkamera, lagom starkt kaffe och några smörgåsar

Frågor? Kontakta Göran Kristensson, 0707 95 45 02 eller goran.kristensson@telia.com


Hjälp oss skanna bilder

MHF får då och då låna fotografier, vilka vi ska skanna in i våra register. Vi vill gärna ha hjälp med detta. Har du lust att vara en av dem vi vänder oss till när behover uppstår. Kontakta någon i styrelsen!

 

.